tiistai 19. tammikuuta 2016

Liköörit

Likööri

on alkoholijuoma. Se on usein makea ja vahva juoma, jolla on useita erilaisia valmistusmenetelmiä. Erilaisia likööreitä on maailmassa lukuisia. Likööriä käytetään muun muassa aterianjälkeisenä jälkiruokana ja cocktailien ainesosana. Likööreissä on tavallisesti runsaasti sokeria, jopa puoli kiloa litrassa. Alkoholipitoisuus vaihtelee 15–55 prosentin välillä.
Suomessa liköörien aikaisempi määritelmä oli, että se sisältää vähintään 30 prosenttia alkoholia. Lentokenttien tax-free-määräykset muuttivat tilannetta, koska enintään 21 prosenttia alkoholia sisältävä juoma luokitellaan vahvaksi viiniksi, jota saa tuoda tullitta enemmän kuin väkeviä juomia. Tämän vuoksi useimmat liköörivalmistajat pudottivat juomansa alkoholipitoisuuden 21 prosenttiin.

  • Liköörit makeutetaan joko sokerilla tai hunajalla. Myös vaahterasiirappia käytetään.

  • Sitrusliköörien valmistuksessa käytetään sitruunaa, appelsiinia, mandariinia, greippiä ja limettiä.

  • Yrtti- ja maustelikööreissä käytetään joko yhtä maustetta, esimerkiksi anista, tai useimmiten monien yrttien ja mausteiden sekoitusta.

  • Marja- ja hedelmälikööreissä raaka-aineeksi kelpaavat kaikki lajikkeet.

  • Punssi on arrakilla maustettua likööriä, vaikka sitä ei moni likööriksi mielläkään.

  • Emulsiolikööreissä käytetään makuaineiden ja sokerin lisäksi joko kananmunaa, kermaa tai kookosrasvaa.


  • Sitrusliköörit


    Sitrusliköörien valmistuksessa käytetään sitruunaa, appelsiinia, mandariinia, greippiä ja limettiä. Curaçao käytetään yleisnimityksenä appelsiinillä maustetuista likööreistä. Curaçao liköörit voivat olla värittömiä, keltaisia, vihreitä ja sinisiä. Triple Sec'istä puhutaan, jos liköörin alkoholipitoisuus on melko korkea, sokeria suhteellisen vähän ja joissa on selvästi curaçaon-kuoren maku. Triple Secit ovat värittömiä. Tunnettuja hollantilaisia sitrusliköörin valmistajia ovat Bols ja Cointreau.

     

    Yrttiliköörit


    Yrtti- ja maustelikööreissä käytetään joko yhtä maustetta, esimerkiksi basilikaa, anista ja teetä, tai useimmiten monien yrttien ja mausteiden sekoitusta. Sekoitus on yleensä valmistajan salaisuus. Alkoholipitoisuus vaihtelee suuresti näissä likööreissä. On olemassa mietoja sekä erittäin alkoholipitoisia yrtti- ja maustelikööreitä. Maustelikööreissä on yleensä erittäin paljon sokeria, sen sijan yrttilikööreissä on melko vähän. Tunnettuja yrttilikööreitä on esimerkiksi. Galliano ja Chartreuse. Tarjoillaan shottina tai drinkkisekoituksissa.


     

    Marja- ja Hedelmäliköörit


    Näitä likööreitä on maustettu marjoista ja hedelmistä saaduilla uutteilla ja mehuilla. Näiden liköörejen alkoholipitoisuus ei saa olla yli 15-25%, koska muuten marjojen aromit eivät maistuisi. Marja- ja hedelmäliköörejä kutsutaan myös miedoiksi likööreiksi. Tunnetuimpia liköörejä tässä ryhmässä ovat Crème de Cassis ja Cherry Heering. Tarjoillaan esimerkiksi jälkiruoan kanssa ja drinkkisekoituksissa.


    Punssi

     

    Punssi on arrakilla maustettu makeahko likööri.Punssi levisi Ruotsiin ja Suomeen 1700-luvun alkupuolella, kun maahan alettiin tuoda Jaavasta arrakkia eli palmun mehusta, yrteistä, riisistä ja melassista käyttämällä ja tislaamalla valmistettua alkoholijuomaa. Punssi valmistettiin sekoittamalla arrakkia, vettä, sokeria ja sitruunamehua, myöhemmin juomaan alettiin lisätä myös paloviinaa.
    Alun perin punssi nautittiin aina kuumana. 1800-luvun puolivälissä punssia alettiin valmistaa teollisesti, jolloin sen tarjoaminen kylmänä kahvin kera yleistyi. Vielä nykyisin myös kylmä punssi tarjoillaan usein lasikupeista. Kuumaa tai kylmää punssia tavataan etenkin Ruotsissa juoda hernekeiton kanssa, mutta myös Suomessa punssin kulutushuippu osuu laskiaiseen, jolloin hernekeittoa nautitaan runsaasti.


    Emulsiolikööri


    Emulsioliköörien raaka-aineet ovat mausteet, sokeri ja alkoholi. Sen lisäksi emulsiolikööri voi sisältää myös munankeltuaista, kermaa tai kookosrasvaa. Nämä juomat ovat aika paksuja.
    Ennen munaliköörissä oli avocadoa, jonka takia käytetään myös nimitystä advocaat. Nykyään munaliköörissä käytetään raaka-aineena munankeltuaista. Maailman tunnetuin munalikööri on hollantilainen Warnink's Advocat.
    Bailey's Irish Cream on tunnetuin kermaa sisältävä likööri. Huomaa, että se ei ole crème vaan cream. Crème tarkoittaa uuttamalla valmistettua likööriä ja cream kermaa. Crème liköörit ovat siirappimaisia ja sisältävät runsaasti sokeria.


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti