tiistai 12. tammikuuta 2016

Armanjakki ja Brandy

Brandy

 
 on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille (alkoholia tavallisesti 36–60 tilavuusprosenttia). Viinin lisäksi brandyä voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.
 
Brandyn alalajeja

Brandy-tyyppejä ovat muun muassa:
  • armanjakki, valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa, tislattu jatkuvalla tislauksella ja sen jälkeen kypsytetty tammitynnyrissä
  • calvados, omenabrandy, joka valmistetaan omenasiideristä tislaamalla ja puutynnyreissä kypsyttämällä. Calvadosta valmistetaan rajatuilla alueilla Normandiassa.
  • kirschwasser (tai kirsch), on saksankielisillä alueilla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä valmistettavaa kirsikkabrandya
  • konjakki, valmistetaan Cognacin ympäristössä Ranskassa, tislataan kahdesti ja sen jälkeen kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta
  • pomace brandyt, käytetystä rypäleiden puristusjätteestä tehdään muun muassa italialainen grappa ja ranskalainen marc
  • pisco, tislataan Perun ja Chilen viinialueiden rypäleistä
  • armenialainen brandy






Armanjakki 

 
 on viinitisle, jota valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa.
Armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kuin esimerkiksi konjakki ja samppanja. Sen valmistuksessa käytetään samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa (mutta päärypäleistä Folle Blanche on paikallisesti nimetty Piquepoultiksi), mutta ne tulevat vain kolmelta viini-alueelta, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä Bas Armagnac, Ténarèze ja Haut Armagnac.

Tärkein ero konjakkiin verrattuna on se, että armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella eräänlaisessa kolonnitislauslaitteessa. Sen tisle ei ole kovin väkevää, noin 55–60 prosenttista. Konjakin tisle on noin 70-prosenttista. Tällä tavalla lopputulos on pyöreämpi ja runsasmakuisempi. Tämän jälkeen se kypsytetään tammitynnyreissä konjakin tavoin. Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia.

Armanjakkiin pätevät suunnilleen samat laatumääreet (VS, VSOP, XO) kuin konjakkiin, mutta armanjakkia kypsytetään usein pidempään kuin vastaavia konjakkilaatuja. Armanjakista esiintyy myös vuosikertapullotuksia, mikä on harvinaista väkevien alkoholijuomien kohdalla.
Armanjakin tuotantoa valvoo Bureau National Interprofessionel de l'Armagnac. Toisin kuin konjakkia, jota tuotetaan suuria määriä ja suurilla tiloilla, armanjakkia valmistetaan lukemattomilla pienillä ja keskisuurilla tiloilla. Armanjakkia pidetään toisinaan "II-luokan konjakkina", mutta asiantuntijat usein arvostavat armanjakkia hinta-laatusuhteessa jopa konjakkia enemmän. Brandyt, armanjakit ja calvadosit tarjoillaan sellaisenaan, digestiivinä aterian jälkeen tai drinkkisekoituksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti