maanantai 11. tammikuuta 2016

Calvados

Calvados 

 
 on Ranskassa määräalueella valmistettua omenaviinaa[1] (brandya). Calvadosta valmistetaan tislaamalla omenasiideristä. Calvados-nimikettä saa käyttää ainoastaan ranskalaisissa appellation contrôlée -määräyksissä nimetyillä alueilla Appellation Calvados contrôlée ja Appellation Calvados Pays d’Auge contrôlée valmistetuista omenabrandyistä. Näistä alueista jälkimmäinen muodostaa rajatun osan ensimmäisestä. Alueet sijaitsevat Normandiassa. Muualla valmistetut omenabrandyt ovat vain omenabrandyjä.
 
Calvadosin valmistamiseen käytetään kolmea eri omenalaatua: makeita, karvaita ja happamia. Oikeassa suhteessa jaetuista omenalaaduista puristetaan mehua, josta valmistetaan siideriä. Siideri tislataan ja tisle varastoidaan tammitynnyreihin, joissa sitä kypsytetään. Calvados kypsyy pitkään ja on valmista kun se on saavuttanut kultaisen värinsä.
Calvadosin alkoholipitoisuus on yleensä noin 40 tilavuusprosenttia.
 



Calvados tislaus



Muunnos siideristä Calvadosiin tehdään tislataamalla. Se on prosessi, joka erottaa


alkoholin vedestä: kun siideri kuumennetaan, siinä oleva alkoholi, joilla on alempi



kiehumispiste kuin vedellä, haihtuu ennen ennen sitä. Tislauslaite on väline, joka

antaa mahdollisuuden kerätä nämä alkoholi täytteiset höyryt ja tiivistetää ne saaden

näin alkoholin, josta löytyy haihtuneet aineet - muodostaen makukimpun pääkohdat.



Kahden tyyppisiä tislauslaitteita Calvadosin valmistamiselle:

Kierto tislauslaite



Edelletetty AOC "Calvados Pays d'Auge" valmistuksessa, se on perinteinen tislauslaite,

joka koostuu kuparisista osista ja johtaa kaksinkertaiseen tislaukseen.

Kattilaan laitettu siideri kuumennetaan. Alkoholin höyryt nousevat, ne kootuvat sipulin

tai oliivin muotoiseen kupuun, ne juoksevat joutsenen kaulaan ja sieltä kylmävesisäiliössä

upottuvaan kierukkaan. Kosketuksessa kylmään, ne tiivistyvät nesteeksi.

"Päät" ja "hännät" tislauksen alku-ja loppu höyryt, runsaasti korkeammat alkoholit, jotka

tislataan uudelleen seuraavan siiderin kanssa, eliminoidaan saaden tulokseksi

"raakatisle" tai "pikku vesi", joka sisältää 28 – 30 tilavuus%.

Toinen lämmitys kierros tehdään tislaamalla tämän "raakatisleen".

"Päät" ja "hännät" erotetaan myös, säilyttäen vain tislauksen sydämen nimeltään

"hyvä lämmitin." Se ei saa ylittää 72% tullessaan ulos tislauslaiiteesta.

Jotta voitaisiin säästää energiaa, tislaukseen tarkoitettu siideri syötetään seuraavalle

jaksolle siideripannuun, mikä auttaa jäähdyttämään alkoholi höyryjä jotka kulkevat sen läpi

ja on jo esikuumennetu 65 ° C lämpötilaan ennen sen palauttamista kattilaan.


Pylväs tislauskeitin - "ensi valukkeelle"

Välttämätön Calvados Domfrontais valmistuksessa,



sitä käytetään myös AOC Calvados valmistuksessa.

Kolme tekijää muodostavat sen:

kattila, aineenpoistopylväs, joka sisältää 15 tai 16 tasoa - kutsutaan ”kuplittaminen”

ja kondensaatiopylväs, joka koostuu 8 levystä - kutsutaan ”rikastaminen”.

Ensimmäinen pylväs vastaanottaa siiderin laitteiston yläosassaan. Siideri valuu kiertäen

tasolta tasolle. Lämmön vaikutuksesta, kaikkein haihtuvimmat aineet (vesi ja esterit) höyryävät.

Haihtuneesta siideristä valmistuneet vesihöyryt nousevat takaisin ja rikastutuvat kuplittaen

siiderissä yhdessä haihtuvien alkuaineiden kanssa: alkoholi, esterit ja aromit.

Ne ovat vihdoin tiivistyneet pienimpään pylvääseen, joka antaa suoraan maksimi

72% alkoholia. Pylväs tislauskeitin pitää olla varustettu kolmella valuventtiilillä, joka antaa

mahdolliseksi erottaai "päät" ja "hännät", säilyttën vain tislauksen "sydämen".

Näin saaden suurimman mahdollisen virran 250hl siideriä 24 tunnissa.



Kokoonpano luokassa (ks. "25-vuotias"), vain nuorimman alkoholin ikä on merkitty.




25 vuotta vanhan alkoholin joukossa voi olla myös 40 tai 50 vuotta vanhaa alkoholia,

mutta ei mitään joka on alle 25 vuotta.
 
Vuosikerta luokassa (ks. "1954") on perusvuosi joka osoittaa, että Calvados on peräisin




yhdestä ainoasta ja samasta tislauksesta. On myös suositeltavaa ilmoittaa etiketissä

pullotusvuosi koska Calvados ei enää ikäänny pullotettuna.

Vaikkei se olekaan pakollista, jos on maininta iästä, niin ilmoitettuna

tulisi noudattaa seuraavia:

kolme tähteä /erikoisia
 
« Fine » - « Trois étoiles » - « Trois pommes » - « VS » (Very Special),
 
 
Luokka 2: esittää puu vanhenemisen vähintään 2 vuotta.

Vanha
 
« Vieux » - « Réserve »,
 
 
Luokka 3 esittää ikääntyminen vähintään kolme vuotta.

hyvin vanha
 
« V.O. » (Very Old) - « Vieille Réserve » - « VSOP » (Very Superior Old Pale),
 
 
Luokka 4: ikääntyminen vähintään neljä vuotta.

Erikoisen vanha
 
« Hors d’Age » - « XO » - « Très Vieille Réserve » - « Très Vieux » - « Extra » - « Napoléon » ,
 
 
Luokka 6: ilmoittaa ikäraja vähintään kuusi vuotta.
 

calvadosit tarjoillaan sellaisenaan, digestiivinä aterian jälkeen tai drinkkisekoituksissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti